<< Nazaj na seznam objav
01/12/2023
Strokovna ekskurzija v Salzburg in Berchtesgaden

V soboto, 18. 11. 2023, so se v zgodnjih jutranjih urah učenci, ki obiskujejo nemščino kot izbirni predmet v sedmem, osmem ter devetem razredu, podali na strokovno ekskurzijo v Nemčijo in Avstrijo. Pridružili so se nam tudi učenci z OŠ Rodica. Pot nas je vodila po skoraj 200 km dolgi turski avtocesti, kjer je nekdaj potekala stara trgovska pot čez Alpe. Opazovali smo geografske značilnosti alpskega sveta ter spoznavali državo Avstrijo.


Najprej smo se ustavili v Salzburgu, kjer smo spoznavali zgodovino in umetnost Salzburga, za nekatere najlepšega baročnega mesta na svetu. Mesto Salzburg si je mogoče ogledati na mnogo načinov, na odkrivanje zgodb, ki so se tam spletale v bogati zgodovini, pa smo se odpravili peš. Salzburg velja za eno najpomembnejših kulturnih prestolnic na svetu, staro mestno jedro pa je proglašeno za svetovno kulturno dediščino. Oglede v Salzburgu smo začeli z obiskom trdnjave Hohensalzburg, ki je simbol Salzburga in je ena od najbolj ohranjenih trdnjav v srednji Evropi. Mozartovo rojstno hišo, živahno ulico Getreidegasse, salzburško katedralo in trg, kopališča, kjer so včasih kopali konje, festivalno dvorano, Mozartov spomenik, palačo Mirabell, kjer je danes ena najlepših poročnih dvoran na svetu s prečudovitim vrtom in še marsikaj zanimivega. Učenci so imeli tudi nekaj prostega časa, da so lahko sami raziskovali slikovitosti salzburških ulic ter doživeli utrip mesta. Sprehodili smo se tudi čez reko Salzach, od koder smo imeli lep razgled na celo mesto. Spoznali smo, kdo in na kakšen način izdeluje originalne Mozartove kroglice ter jih imeli možnost tudi kupiti. Ogledali smo si še naravoslovno-tehnični muzej Haus der Natur, kjer je učence najbolj pritegnil znanstveni center, saj so imeli možnost preizkusiti marsikaj zanimivega.


Pot smo nadaljevali proti mestecu Wattens, kjer smo si ogledali enega najbolj obiskanih muzejev v Avstriji, Swarovski Kristallwelten. Obdan s čudovito naravno pokrajino tirolskega gorovja nas je muzej popeljal na čutno doživetje. V obnovo muzeja so leta 2014 vložili neverjetnih 34 milijonov evrov. Sprehodili smo se po muzeju, si ogledali zgodovino proizvodnje kristalov, življenje Daniela Swarovskega ter obširno zbirko kristalov. Najbolj nas je navdušila dvorana s 55 milijoni kristalov. Magijo kristalov smo doživeli v novi dimenziji: edinstveni mešanici sodobne umetnosti, zgodovine in fascinantne narave. Swarovski kristalni svetovi so nas nemudoma navdušili. Lahko smo kupili tudi kakšen spominek za domov. Utrujeni in polni vtisov tega dne smo se nastanili v hotelu in večerjali tipične avstrijske jedi.


Naslednji dan, v nedeljo, smo se odpeljali v Hangar 7, kjer smo si ogledali muzej letal in formul znanega salzburškega dobrotnika in lastnika znane energijske pijače Red Bulla. Tukaj je shranjen pomemben delček zgodovine premikanja meja v športih. Razstavljen je helikopter, ki je prvi poletel na Mount Everest in kot zanimivost interaktiven helijev balon, iz katerega je Felix Baumgartner leta 2012 z višine 39.000 m v prostem padu skočil na Zemljo.


Naš naslednji postanek je bil v nemškem mestu Berchtesgaden, kjer smo se oblečeni v rudarska oblačila z vlakcem zapeljali v notranjost solnega rudnika. Veliko smo se naučili o pridobivanju soli. Rudnik praznuje 506-letnico obstoja. Prava atrakcija je bila spuščanje po toboganih ter vožnja z ladjico po podzemnem solnem jezeru ob prekrasni avdio ter video spremljavi, ki je prikazovala nastanek solnih kristalov.


Navdušeni smo se zapeljali naprej do čudovitega jezera Königsee, ki se nahaja v nacionalnem parku, katerega primerjajo z norveškimi fjordi, saj se razteza 8 km pod mogočnim pogorjem Watzmann in ustvarja idilično pokrajinsko sliko ter se ponaša z najčistejšo vodo smaragdne barve. Po jezeru Königsee smo se popeljali tudi z ladjico, kjer smo občudovali lepote narave.


Na avtobusu smo povzeli vtise. Pot nam je hitro minila, zadovoljni in navdušeni smo se v poznih večernih urah vrnili domov. Po pogovorih bi večina še kar ostala v Avstriji.


Mentorica: Nina Smej