<< Nazaj na seznam dogodkov
10/04/2019
EDUROAM

  1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča učencem in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam. EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes (http://www.arnes.si/dostop).  V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole..) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org). Omrežje je zasnovano tako, da lahko učeči ali zaposleni dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini), in to z istim uporabniškim imenom in geslom tako kot v “šolskem” omrežju Eduroam kot kateremkoli drugem omrežju Eduroam. Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

  1. Tehnične zahteve za dostop

 V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

  1. Navodila za priklop

 Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu http://www.eduroam.si.  Dostop do omrežja si omogočite s prednastavljenim programom za namestitev brezžičnega omrežja na vaši napravi –   cat nameščevalnik EDUROAM .  Poleg tega je za brezžični dostop potrebno še veljavno uporabniško ime in geslo v matični ustanovi. Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji t.j. OŠ Dobrova. Učenci lahko dobijo uporabniško ime na pobudo učitelja zaradi potreb pedagoškega procesa ali na željo učencev, ki jo izrazijo pri svojih razrednikih. 

  1. Pomoč in kontaktne osebe

 Kontaktna oseba je Janez Malovrh, tel: 01 3601238 oz. janez.malovrh@guest.arnes.si.

Podrobnosti dogodka:
Datum pričetka dogodka: 10.04.2019
Datum konca dogodka: 10.04.2019