OBISK GOETHE INSTITUTA

9. novembra 1989 je padel Berlinski zid. Ta dogodek je pomemben tako za Nemčijo, kot za Evropo in končno za ves svet, zato sem ob tej priložnosti učence 9. in 8. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet nemški jezik v torek, 8.11.2022 peljala na Goethe institut v Goethe-kino, kjer smo si ogledali nemški film Ballon.
 
Dogajanje filma Ballon je postavljeno poleti 1979 v mestece Pößneck v Vzhodni Nemčiji. Družini Strelzyk in Wetzel imata veliko željo, ki nekega dne postane načrt: pobegniti iz NDR na Zahod z doma izdelanim toplozračnim balonom. Izvedeli smo, ali jim je uspelo pobegniti v Zahodno Nemčijo in tam najti boljše življenje.
 
Cilji so bili posredovanje znanja o zgodovini delitve Nemčije, razširitev znanja o družbi in kulturi, razširitev besednega zaklada. Pred projekcijo filma smo učence na 45-minutni delavnici pripravili na vsebino filma, z njimi na ustvarjalen način obdelali zgodovinsko ozadje ter jih seznanili s tematiko delitve Nemčije.
Po filmu smo imeli še drugo delavnico, na kateri smo se pogovarjali o filmu ter reševali kratke naloge, v katerih smo preverjali razumevanje, obravnavali vsebino in bogatili besedni zaklad. Temo iz filma smo potem dodatno obravnavali še pri pouku.

Učenci so bili v pričakovanju novih znanj in doživetij na koncu navdušeni in zadovoljni.

Mentorica: Nina Smej