Obisk botaničnega vrta

V mesecu oktobru smo se z učenci izbirnega predmeta Organizmi v naravi in umetnem okolju odpravili kar z mestnim avtobusom LPP v Botanični vrt Ljubljana.  

Letos Botanični vrt Univerze v Ljubljani sodeluje pri projektu Noč ima svojo moč. V okviru tega projekta se raziskovalci različnih ustanov predstavljajo učencem in dijakom. S tem namenom so nam na začetku predstavili banko semen, ki jo imajo v vrtu.  

Sledil je sprehod po Botaničnem vrtu (arboretum, skalnjak, močvirje...). Ogledali smo si nekaj najbolj izstopajočih rastlin. Opazovali smo ogrožene, redke in že skoraj izumrle rastline, avtohtone pa tudi invazivne rastline z vseh predelov Slovenije in drugih delov sveta. Obiskali smo tudi tropski rastlinjak, kjer smo si ogledali najbolj zanimive rastline tropskih in subtropskih krajev. Spoznali smo rastline iz Južne Amerike, Azije, Avstralije in Afrike, med drugim okusno vanilijo, pekoči ingver, arašide, rastline iz časa dinozavrov, papirus, izvedeli, katere liste so uporabljali za knjižne kazalke, poiskali rastline, v katere tropske drevesne žabe odložijo mrest in sami preizkusili kakšen mora biti list, da se na njem ne zadržuje voda. Pogovarjali smo se tudi o tropskem podnebju in si ogledali različne prilagoditve rastlin. 

Po skupnem ogledu vrta smo se prelevili v rastlinske detektive. S pomočjo zemljevida in raziskovalnih nalog smo v manjših skupinah rešili zastavljene naloge: opazovali / povonjali rastline, risali, iskali rastline z določenimi lastnostmi in zapisovali svoje ugotovitve. Omenjeno je odličen orientacijsko-raziskovalni pripomoček, saj spodbuja terensko orientacijo, opazovanje, skiciranje… 

V vrtu smo nabrali tudi nekaj zelenih listov in izvedli eksperiment s katerim smo dobili odgovor na vprašanje, zakaj imajo listi v jesenskem času različne barve.