Letos smo na šoli v okviru projekta Evropska vas raziskovali Italijo. Odločili smo se, da našo sosednjo državo predstavimo tudi drugim. Tako smo se v petek, 20. maja 2016, udeležili Evropejčkov na Vrhniki, kjer smo se predstavili poleg drugih šol, vrtca in doma upokojencev, tako da je vsaka ustanova predstavila eno izmed evropskih držav z izdelki na stojnici in programom.

Naša stojnica je bila okrašena s številnimi izdelki. Pokazali smo makete italijanskih znamenitosti, reprodukcije italijanskih slikarjev, sestavljanke, plakate o Italiji ter razne druge izdelke. Obiskovalcem je bila še posebej všeč tipična italijanska jed – pica, ki so jo na naši stojnici lahko poskusili. Otroci iz drugih šol so nas radi obiskali tudi zaradi kviza, ki so ga pripravili naši fantje. Še posebej pa so bili obiskovalci veseli tega, da so za pravilen odgovor prejeli majhna darilca: italijansko zastavico, knjižno kazalko s slovarčkom ali beneško masko. Obiskovalcev je bilo zelo veliko in tako nam je na koncu daril, ki smo jih pripravili, zmanjkalo. Vendar smo se dobro znašli. Ponujali smo še eno nagrado, ki je bila morda še bolj privlačna od drugih – vožnjo z našim super vozilom, italijansko vespo 🙂 Obiskovalci so bili nad tem prav navdušeni.

Tudi program je bil pester. Po uvodnem nagovoru ravnateljice Oš Ivana Cankarja Vrhnika, ki je koordinatorica projekta,  smo poslušali slovensko in evropsko himno. Sledila je predstavitev posameznih evropskih držav na različne načine: s plesom, petjem ali dramatizacijami v tujih jezikih. Mi smo se odločili za plesno točko Tarantella, s katero so se zelo lepo predstavili naši tretješolci.

Tako je minil lep dan, v katerem smo se naučili marsikaj novega. Pa ne le novega o različnih evropskih državah, všeč nam je tudi to, da smo se skupaj družili otroci iz vrtca, mladi iz šole in starostniki iz doma upokojencev. In skupaj ugotovili, kako nas različnost bogati.

Zvonka Španger

plesalci

Naši plesalci so zaplesali Tarantello