Strokovna ekskurzija v MÜNCHEN, 18.–19. 5. 2022

Z učenci sedmih, osmih ter devetih razredov, ki obiskujejo nemščino kot izbirni predmet, smo se udeležili težko pričakovane strokovne ekskurzije v München. Pridružili so se nam tudi učenci OŠ Rodica. Na pot smo se odpravili v zgodnjih jutranjih urah.  Pot nas je vodila skozi Gorenjsko, tunel Karavanke, preko Avstrije vse do mesta München. Na sami poti smo izvedeli marsikaj  zanimivega in se seznanili z geografskimi značilnostmi naše sosednje države Avstrije ter tudi Nemčije. Na poti sem učencem razdelila učne liste, ki smo jih predelali ter na koncu rešili še kviz.  Ko smo prispeli v Nemčijo, smo si najprej ogledali Deutsches Museum – tehnični muzej, ki je največji naravoslovno-tehnični muzej na svetu. Vsako leto je večji, zbirke se nenehno dopolnjujejo in obnavljajo. V letošnjem letu v mesecu marcu so ga delno prenovili. Razstavljenih je 28000 eksponatov s petdesetih področij naravoslovja ter tehnike. Letno ga obišče milijon in pol obiskovalcev. Ogledali smo si dva rudnika ter obsežne prostore, kjer so bile izdelane makete sodobnega rudarskega sveta, naftnega sveta, na ogled so bile postavljene velike diamantne vrtalne glave ter razna orodja. V največjem osrednjem prostoru je do stropa segala prava gusarska ladja, okrog pa so bile postavljene ostale makete raznih parnikov, čezoceank in jadrnic. V drugem nadstropju je bil letalski oddelek z nekaj pravimi letali, kjer smo si lahko ogledali tudi njihovo notranjost in tehniko. V nadstropjih  3–6 pa je prevladovala fizika, astronomija, fotografska optika in računalništvo, v spodnji etaži pa še najnovejši oddelek z nanotehnologijo.

Navdušeni ter polni znanja smo se odpravili proti mestu. Staro mestno jedro obkroža troje mestnih vrat; sprehodili smo se od Karlovih vrat mimo cerkve svetega  Mihaela, ki za svojim pročeljem skriva največjo cerkveno renesančno arhitekturo severno od Alp. Potem smo zavili na Augustinerstrasse, ki nas je pripeljala do Marijine cerkve (Frauenkirche); mogočna opečnata poznogotska stavba z dvema zvonikoma daje mestu značilno silhueto. Izvedeli smo, kako so graditelji prelisičili hudiča. V kamnitih tleh blizu vhoda se vidi odtis stopala – je to odtis hudičeve noge? Na Marijinem trgu smo se pomudili pred Novo mestno hišo. Sprednja stran stavbe je okrašena s kipi bavarskih kraljev in likov iz ljudskega izročila. Orjaška mehanska ura s 43 zvonovi trikrat na dan zaigra štiri melodije, 32 figur v skoraj naravni velikosti pa prikazujejo prizore iz münchenske zgodovine. Ustavili smo se za nekatere najlepšem trgu v mestu, na Odeonsplatzu, ki je obdan z zgodovinsko pomembnimi stavbami: Teatinska cerkev, Leuchtenberška palača, konjeniški spomenik kralja Ludvika I., Feldherrnhalle, Hofgarten … Med drugim smo izvedeli, od kod izvira beseda München, veliko zanimivosti o Münchnu, spoznali smo zgodovino, kulturo ter arhitekturo bavarske prestolnice.  

Popoldne smo se odpravili še proti živalskemu vrtu, ki je eden največjih, najlepših in najbolj urejenih živalskih vrtov na svetu. Leta 1928 je postal prvi Geo-Zoo na svetu. Pomeni, da ne gre ravno za klasičen živalski vrt, temveč bolj za naravni rezervat, kjer živali živijo v zelo velikih, sicer ograjenih prostorih na travniških površinah okoli reke Isar. Ponekod niti ne veš, kje se prostor ene vrste konča in začne drug. Dobiš občutek, da vsi skupaj bivajo v sožitju, kot da bi bili na nekem safariju.

Utrujeni smo se zvečer nastanili v hotelu in pojedli zasluženo večerjo. V restavraciji smo imeli učno uro, kjer smo naredili povzetek dneva ter rešili učne liste. Naslednje jutro smo si ogledali legendarno Allianz Areno, ki velja za najlepši stadion v Evropi ter je eden najsodobnejših nogometnih stadionov na svetu. Vodič nam je razložil, da je Arena ob različnih priložnostih obarvana v različne barve. Ljubkovalno ga kličejo kar gumenjak. Končno smo si ga lahko ogledali še od znotraj. Enourno vodenje je potekalo v nemškem jeziku in učenci so razumeli večino povedanega. Videli smo osrednji prostor, slačilnico, tunel, medijski prostor … Posebno doživetje je bila izkušnja, ko so učenci kot dve različni moštvi ob predvajanju glasbe po isti poti kot nogometaši Bayerna pritekli na nogometno igrišče.

Polni nogometnega navdušenja smo se odpeljali v Olimpijski park, kjer so potekale olimpijske igre ter se na stolpu Olimpyaturm povzpeli na višino 291 m. Razgled je segal čez olimpijski park vse do Alp. Tukaj je bil do nedavnega mali muzej rocka … sedaj pa smo si lahko pogledali interaktivno predstavitev, kako naj bi bavarska prestolnica izgledala čez 50 let. Ker smo bili že zelo lačni, smo se okrepčali v bližnji restavraciji.

Kasneje smo se sprehodili še po prodajno razstavnem salonu BMW, oazi sredi moderno zasnovanega tovarniškega kompleksa, kjer smo spoznali najnovejše modele avtomobilske znamke BMW.  Stalne razstave jeklenih lepotcev, trgovinice in restavracije so nas navdušile.

Na koncu smo si ogledali še poletno rezidenco bavarskih vladarjev, palačo Nymphenburg, kjer smo občudovali prekrasne vrtove. Utrujeni, vendar navdušeni in zadovoljni, smo se v poznih večernih urah vrnili domov.

Mentorica: Nina Smej

GALERIJA SLIK