Z učenci 7., 8. in 9. razreda smo se že tretje leto zapored odpravili na raziskovalni tabor. Tokrat smo raziskovali Prekmurje. V petek smo se odpravili na pohod do najlepše urejenega romskega naselja v Evropi, Pušče, kjer smo zvedeli veliko o etnični skupnosti, ki je pri nas pogosto zapostavljena. Naselje Pušča nas je presenetilo. Je zelo urejeno, hiše so strnjene, saj se Romi zelo radi družijo med sabo in so zelo povezani. V naselju je čutiti domačnost, največja zanimivost pa so bili oltarji Marije na vrtovih, saj Romi močno častijo žensko. Sicer Romi izvirajo iz Indije in so nomadsko ljudstvo s svojo značilno kulturo.
Zanimiv je tudi njihov jezik. Nekaj besed smo se naučili in se močno razlikujejo od dolenjske romščine.
Zvečer smo se sprehodili po Murski Soboti, mestu s 15000 prebivalci.
V soboto smo se odpravili na Goričko, kjer smo obiskali Vulkanijo, geološki muzej in se z vlakcem odpeljali na panoramsko vožnjo ter v kamnolom, kjer smo iskali Olivin, kamen, ki je značilen za vulkansko območje.
Popoldan smo pekli perece, značilen prekmurski kruh, podoben pletenicam. Prav tako smo spoznali značilno prekmursko hrano, ki smo jo za večerjo tudi jedli.
Nedelja je bila interaktivno obarvana, saj smo šli na misijo po mestu. Po Murski Soboti smo s pomočjo telefonov in tablic iskali točke, na katerih smo reševali naloge.
Vreme nam je cel vikend dobro služilo. Večino časa smo preživeli zunaj. V prostem času smo se družili, igrali košarko in nogomet. Najmanj navdušeni smo bili nad jutranjo telovadbo, ki je bila po večernem druženju pozno v noč po našem mnenju povsem nepotrebna.
Utrujeni a zadovoljni smo se popoldan odpravili proti domu. Vabljeni tudi na ogled slik v galeriji.