Raziskovali smo Italijo

Kdor se je v zadnjem času sprehodil po hodnikih naše šole, je lahko opazil, da so okrašeni z italijanskimi zastavicami in različnimi izdelki, ki predstavljajo Italijo. Letos smo namreč v okviru projekta Evropska vas, ki na šoli poteka že od leta 2008, raziskovali prav to državo.

V duhu Italije je večino šolskega leta živela cela šola. Učenci so se učili italijanskih besed, brali dela italijanskih avtorjev ter italijanske ljudske pravljice, peli pesmi tega naroda, ustvarjali različne izdelke, pekli pico, se preizkušali v kvizu, preko plakatov in projekcij Italijo predstavljali svojim sošolcem … V šolski avli so učenci lahko spremljali tudi različne dokumentarne oddaje o Italiji ter poslušali italijansko glasbo. Skratka, bilo je res pestro, saj se je v čisto vsakem razredu dogajalo nekaj »italijanskega«.

Vse izdelke, ki so nastali v okviru projekta, smo v aprilu na šoli tudi razstavili. Na hodniku prve triade ter na galeriji so si obiskovalci tako lahko ogledali številne izdelke: risbice ter plakate, reprodukcije del znanih slikarjev, sestavljanke italijanskih znamenitosti, izdelke iz makaronov, Ostržke, makete največjih znamenitosti, rimske in italijanske kovance, narejene iz gline …

Po celoletnem raziskovanju Italije pa nas je kot pika na i, čakal še en poseben dan. To je bil 20. april, ko smo na šoli pripravili prireditev z naslovom Cogli l'attimo. To je znan italijanski izraz za uživanje življenja in za koga, če ne za Italijane, je znano, da znajo uživati v dobri hrani, glasbi, modi, romantiki in še čem. Prav to smo želeli pokazati z našo prireditvijo, na kateri sta si vse našteto privoščili naši Giovanna (Špela Alič) in Fiorella (Jerca Tehovnik). Vsi skupaj smo na prireditvi lahko prisluhnili italijanski himni, popevkam ter klasičnim skladbam, nasmejali smo se moderni različici Romea in julije, spoznali italijanske športnike, videli Ostržka, malo starejša dekleta so nam predstavila najnovejšo italijansko modo, mlajši otroci pa so Italijo predstavili s plesom. Po dopoldanski prireditvi, na kateri sta nas obiskala tudi gospod župan, Franc Setnikar ter predsednik krajevne skupnosti, gospod Marjan Pograjc, pa vsega še ni bilo konec. Sledila je še tekma v odbojki med Italijo in Slovenijo, v kateri so se pomerili zaposleni (Italija) proti učencem (Slovenija). Kaj pravite, kdo je zmagal?

Popoldne pa je potekala prireditev za starše, ki so si poleg prireditve lahko ogledali še razstavo, učenci pa so jim ponudili tudi tipično italijansko hrano - pico.

Dogajanje na šoli se je zaključilo, čaka pa nas še en prijeten dogodek. V petek, 20. maja, bomo Italijo predstavili tudi na Vrhniki, kjer sodelujemo z različnimi ustanovami iz Vrhnike in okolice pri projektu Evropejčki na Vrhniki. Skupaj z nekaj šolami, vrtci in domom upokojencev bomo predstavili države Evropske unije. Vsaka ustanova bo državo, ki jo je raziskovala v tem šolskem letu, predstavila z izdelki na stojnici in kratko točko na skupni prireditvi.

Prepričani smo, da smo se letos vsi, tako otroci kot tudi odrasli, naučili marsikaj novega o Italiji. Morda smo dobili dobro idejo za počitnice, predvsem pa naj nam ostanejo v spominu besede, ki jih je vredno upoštevati: Cogli l'attimo!

Zvonka Španger

Fotografije s prireditve in razstave si lahko ogledate v naši fotogaleriji :-)