Prva izvedba priljubljene mladinske opere Hobit v Sloveniji

Naslednje leto bo v Cankarjevem domu v Ljubljani prvič izvedena popularna mladinska opera Hobit, ki jo je kanadski skladatelj Dean Burry napisal po literarni predlogi J. R. R. Tolkiena. Hobit je Tolkienovo najbolj priljubljeno mladinsko delo, ki je neke vrste uvod v Gospodarja prstanov in obenem samostojno, zdaj že klasično delo angleške pravljične literature. Skladatelj je opero napisal za Canadian Children's Opera Chorus in je bila prvič izvedena leta 2004 v Torontu. V Sloveniji jo bo prvič izvedel projektni mladinski zbor Glasbene matice v sodelovanju s študenti Akademije za glasbo v Ljubljani. Mladi pevci se bodo na predstavo pripravljali pod umetniškim vodstvom priznanih pevskih in gledaliških ustvarjalcev.

Nova mladinska opera bo nastala v koprodukciji Glasbene matice Ljubljana, Cankarjevega doma, Akademije za glasbo v Ljubljani in Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Ti koproducenti so letos že uspešno sodelovali pri postavitvi otroške opere Brundibar, ki je doživela izreden odmev v javnosti. Pobudo za novo operno produkcijo je dala Glasbena matica, ki želi svoje delovanje v prihodnje usmeriti prav v tovrstne glasbene projekte ter mladim pevcem ponujati priložnosti za sodelovanja pri glasbeno-scenskih delih sodobnih skladateljev. Za marsikoga, ki že obiskuje pouk petja, sodeluje v šolskem zboru ali se uči igranja na instrument, je to pomemben dodaten izziv, kjer lahko uporabi različna znanja in spretnosti ter že pridobljene odrske izkušnje v znatni meri nadgradi.

Tokrat so k sodelovanju vabljeni pevci v starosti od 9 do 16 let, ki bodo v Hobitu nastopili v več solističnih vlogah in v pevskem zboru. Avdicije bodo potekale 20. in 21. junija, ob 17.00 na Glasbeni matici v Ljubljani. Prijavi se lahko vsak, ki želi nastopiti v opernem gledališču. Predhodno pevsko znanje in gledališke izkušnje so zaželene, ne pa obvezne.

Več o projektu Hobit si lahko preberete na spletni strani.

Kontakt: Lucija Pavlovič (e-pošta: organizator@glasbenamatica.si , tel: 051 359 313)