Učenci petih razredov smo v sredo, 3. 2. 2016, imeli naravoslovni dan. Obiskali smo Postonjsko jamo in Predjamski grad.

Zjutraj, ko smo prispeli, smo si najprej ogledali Proteusovo jamo z vivarijem. Postojnska jama je dom več kot 150 živalskim vrstam. Našo pozornost so najbolj pritegnile človeške ribice in podatek, da lahko človeška ribica doseže starost do 100 let, brez hrane pa lahko preživi kar do 10 let.

Nato smo se z vlakcem odpravili v notranjost jame. Tam smo si ogledali bogatost podzemnega sveta in bili navdušeni nad različnimi oblikami in velikostmi kapnikov. V jami smo imeli možnost ogleda jajčeca človeške ribice, kar je pravi čudež, saj se je odlaganje jajčec te znamenite živali v ujetništvu zgodilo drugič v 200 letih. V spomin se nam je vtisnila tudi Špagetna dvorana, kjer so kapniki v obliki tankih cevčic in spominjajo na to vrsto testenin. Iz jame smo se odpeljali z vlakcem, sledil je odmor za malico.

Da bi si lažje predstavljali nastanek jam in kraških pojavov, smo si po malici ogledali razstavo Expo, kjer je na interaktiven in zanimiv način predstavljeno delovanje celotnega kraškega sveta. Ogledali smo si tudi razstavi Metulji sveta in Življenje v milijardah let. Pritegnile so nas ogromne živali, ki so se veliko let nazaj sprehajale po naših tleh.

Sledil je še obhod Predjamskega gradu. Grad, ki je vklesan v skalo, je s svojimi skrivnostnimi rovi res nekaj posebnega. Navdušila nas je zgodba o pogumnem roparskem vitezu Erazmu Predjamskem, ki se je tam pred oblegovalci uspešno skrival več kot leto dni. V jamskem delu gradu je skrivni rov, skozi katerega je Erazem odhajal na svobodo po vodo in hrano.

Polni vtisov in tudi rahlo utrujeni smo se vrnili nazaj na Dobrovo.

4 3 predjamski grad

Vtisi učencev o naravoslovnem dnevu:
Najbolj mi je bila všeč vožnja z vlakom in hoja po Postojnski jami. Všeč mi je bila tudi prazgodovinska razstava.
Tim Ostanek, 5.a

Všeč mi je bil muzej in vožnja z vlakom. V jami smo videli kapnike, veliko podzemnih živali in jajčece človeške ribice. To, da je samica odložila jajčece, se je zgodilo drugič v 200 letih.
Erika Maček, 5.a

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo se peljali z vlakcem. Videli smo neokrnjeno naravo, ki je potrebovala milijone let, da se je oblikovala.
Vita Frank, 5.a

Zapomnil sem si različne kapnike in ostale kraške pojave iz apnenca. Všeč mi je bilo, ko smo ugasnili elektriko, da smo videli, kako je brez luči v jami temno.
Jan Vodopivec Suhadolc, 5.a

Zelo všeč mi je bila razstava Expo, vožnja z vlakcem in zavese iz apnenca.
Erazem Burger, 5.a

Najbolj zanimiv mi je bil Predjamski grad in legenda o Erazmu Predjamskem. Postojnska jama skriva lepe zaklade.
Matija Šenk, 5.a

Všeč mi je bil stalagmit iz čistega apnenca, ki je zelo lepe barve in je izbran za simbol Postojnske jame.
Samo Golob, 5.a

V spomin se mi je najbolj vtisnila človeška ribica in njeno jajčece. Jajčece je bilo belo in majhno, okoli njega pa je bila prozorna sluz.
Laura Čik, 5.b

Najbolj mi je bila zanimiva človeška ribica in njeno jajčece. Izvedeli smo, da v Sloveniji obstaja tudi črna človeška ribica, ki ima oči.
Peter Trobec, 5.b

Všeč sta mi bila kapnika v obliki kokoši in človeka.
Vito Nitić, 5.b

V srednjem veku so bili težki časi. Tisti, ki so kradli, so bili obsojeni na smrt ali mučenje. V Predjamskem gradu smo si ogledali mučilnico in 64 m globok prepad.
Nik Vidmar, 5.b

V Postojnski jami mi je bila najbolj všeč Špagetna dvorana in ko smo šli mimo kapnikov v oblikah živali, predmetov in ljudi. Všeč mi je bil tudi Predjamski grad in edina ogrevana soba v gradu, kjer so sedeli gospoda, na drugi strani pa je bil župnik, ki je vodil mašo.
Jan Lampret, 5.b

Všeč mi je bila zgodba o gospodu, ki ga je sodnik oprostil zapora, zato mu je v zahvalo podaril ročno izrezljano omaro, ki jo je rezljal 10 let.
Jernej Rihar, 5.b

Učiteljice petih razredov