Obvestila ob začetku pouka

Spoštovani starši, dragi učenci!

Počitnice se zaključujejo in v torek, 1. 9. 2020 se pričenja novo šolsko leto.

Kot ste verjetno seznanjeni, pouk  začenjamo po tako imenovanem modelu B, kar pomeni, da v šolo pridejo vsi učenci, pouk pa se bo izvajal v skladu s priporočili NIJZ za preprečevanje širjenja bolezni covid 19.

V prvem delu obvestila vas seznanjamo z navodili, ki se tičejo zdravja otrok, sledijo pa splošne informacije.

1. NAVODILA, KI SE TIČEJO ZDRAVSTVENEGA STANJA OTROK

obveščamo vas, naj v šolo v novem šolskem letu prihajajo zdravi otroci. Prosimo, da pri tem upoštevate naslednje:

 1. V zadnjih 14 dneh ni bil v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba s SARS-CoV-2.
 2. Otroku ni bila odrejena karantena.
 3. V zadnjih 14 dneh nam zdravnik oz. epidemiološka služba ni priporočila samoizolacije.
 4. Če se bodo pri mojem otroku pojavili zgoraj navedeni znaki/simptomi ali bo potrjena okužba
  s SARS-CoV-2 pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu, bo otrok ostal doma.

Če vaš otrok zboli z zgoraj navedenimi znaki/simptomi ali bo potrjena okužba s SARS-CoV-2
pri osebi, ki z otrokom biva v istem gospodinjstvu, naj ostane doma in omeji stike z drugimi ljudmi. Če je otrok bolan, za nadaljnja navodila pokličite otrokovega izbranega ali dežurnega zdravnika.
V primeru potrjene okužbe v družini ali drugega tesnega stika z okuženo osebo boste nadaljnja navodila prejeli od epidemiološke službe.

Priporočamo vam, da otrok omeji stike s starejšimi (npr. s starimi starši) in osebami
s pridruženimi kroničnimi boleznimi ali imunskimi pomanjkljivostmi, saj so le-ti bolj ogroženi
za težek potek bolezni.

Osnovne informacije o COVID-19

Okužba z virusom SARS-CoV-2 lahko povzroči koronavirusno bolezen 2019 oz. COVID-19. Inkubacijska doba (čas med okužbo in pojavom bolezni) je lahko do 14 dni, povprečno približno 6 dni. Bolezen se najpogosteje kaže z znaki/simptomi okužbe dihal, to je s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Pri približno 80% okuženih bolezen poteka v lažji obliki. Pri otrocih je potek bolezni praviloma lažji, tveganje za težek potek in zaplete pa se poveča pri starejših (zlasti starejših od 60 let) in osebah s pridruženimi boleznimi, kot so srčno-žilne bolezni, bolezni pljuč, jeter, ledvic, sladkorna bolezen, imunske pomanjkljivosti ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica. Za potrditev ali izključitev okužbe s SARS-CoV-2 je potrebno mikrobiološko testiranje. Okužba s SARS-CoV-2 se med ljudmi prenaša kapljično, z izločki dihal. Za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja do bolnika manj kot 1,5 m). Okužba je možna tudi ob stiku s površinami, onesnaženimi z izločki dihal. Za preprečevanje okužbe je tako najpomembnejša dosledna higiena rok in kašlja. Podrobna navodila za preprečevanje okužbe in več informacij na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

V primeru, da ima otrok zdravstvene omejitve za prisotnost pri pouku v šoli v času pojavljanja okužbe s SARS-CoV-2, se posvetujte z otrokovim izbranim osebnim zdravnikom.

2. NAVODILA ZA PRVI ŠOLSKI DAN

Učenci od 2. do 9. razreda se zberejo pred šolo ob 8.20, ko bodo po njih prišli razredniki. Od prihoda prvega avtobusa naprej bo poskrbljeno tudi za varstvo, ki pa bo pred šolo. Ob vstopu v šolo bodo učitelji poskrbeli, da si bodo učenci razkužili roke. Vsi učenci bodo imeli pouk v matičnih učilnicah – kabinetnega pouka za predmetno stopnjo torej ne bo.

Za učence predmetne stopnje je obvezna uporaba maske na hodnikih in v skupnih prostorih, med poukom so učenci brez mask. Starši v šolo ne vstopate, v nujnem primeru pa vstopate z masko in si na vhodu razkužite roke.

Po nagovoru ravnatelja po ozvočenju bodo učenci prvi dve šolski uri z razredniki, ki jih bodo seznanili z načinom izvajanja pouka in drugih dejavnosti v šoli, ki so zaradi varovanja zdravja prilagojene razmeram. Učenci bodo imeli šolsko malico, ki bo v učilnicah, sledita dve uri pouka po urniku. Kosila  prvi dan NE BO.

Učenci 2. in 3. razreda prinesejo s seboj copate in vse šolske potrebščine. Delovne zvezke dobijo v šoli.

Učenci od 4. do 9. razreda s seboj prinesejo čip za omarico (5. – 9.r), šolske copate, beležko in peresnico,  zvezke in delovne zvezke po urniku za 3. in 4. uro.

Z delom bomo zaključili ob 11.45, sledil bo razvoz s šolskim avtobusom.

DO NADALJNEGA ŠOLSKI AVTOBUS PRIPELJE UČENCE DO ŠOLE IN JIH OD TAM TUDI ODPELJE. Na avtobusu je OBVEZNA uporaba zaščitne maske.

Za tiste učence od drugega do petega razreda, ki nimajo domačega varstva, bomo varstvo organizirali v šoli, vendar kosila tudi za njih ne bo, poskrbeli pa bomo še za eno malico. Učenci bodo svojemu razredniku zjutraj povedali, kdo bo 1. 9. 2020 vvarstvu in bo imel  popoldansko malico.

Zjutraj bo šolski avtobus vozil po sledečem voznem redu:

 • 7. 05 PODSMREKA
 • 7. 10 STRANSKA VAS
 • 7. 30 BREZJE
 • 7. 50 ŽIROVNIKOV GRABEN

Proti domu vas bo odpeljal avtobus po sledečem voznem redu:

 • 11.55 STRANSKA VAS, GABRJE, ŽEROVNIKOV GRABEN
 • 12.20 BREZJE
 • 12.45 PODSMREKA

Vozni red šolskega avtobusa za prihodnje dni ostaja nespremenjen in je objavljen na spletni strani šole in na oglasnih deskah v šoli.

V prihodnjem tednu boste starši povabljeni na roditeljske sestanke, kjer vas bodo razredniki seznanili z novostmi v šolskem leto 2020/21.

Starši otrok, ki so vključeni v OPB, boste posebej obveščeni o delovanju oddelkov OPB in o protokolu prevzema otrok ob odhodu domov.

Želimo si, da bi pouk v tem šolskem letu potekal čim bolj normalno, zato vas prosimo, da svoje otroke tudi vi opozarjate na ukrepe, ki nam lahko učinkovito pomagajo preprečevati širjenje virusa, torej na čistočo rok, higieno kašlja, vzdrževanje fizične razdalje in uporabo mask, kjer je ta predpisana.

Veselimo se novega šolskega leta!

Ravnatelj Viljem Kovačič s sodelavci