Pa smo jo dobili tudi letos – naj knjigo naše šole. Pravzaprav ne le eno, ampak smo izbrali kar dve, saj vsako leto izbiramo posebej med učenci od 1. do 4. razreda in posebej med starejšimi učenci.

Po preštetih glasovnicah smo ugotovili, da je med mlajšimi učenci največ glasov prejela knjiga Risto bobnar in strašna salama (zasluge so imeli predvsem učenci 3. b razreda 🙂 ), med starejšimi pa se je kot najbolj priljubljena izkazala knjiga Krive so zvezde. Kot smo ugotovili, mlajši poleg Rista Bobnarja zelo radi prebirajo tudi Dinozavre avtorice Lile Prap, priljubljena pa je tudi zbirka Pet pravljic pisatelja Primoža Suhodolčana. Starejši pa imajo poleg izbrane knjige radi tudi naslednje knjige: Babica barabica, Čudo, Rdeče kot kečap, Nebo v očesu lipicanca. Sami dobri predlogi.

Kako pa je glasovanje potekalo? Vse razrede na šoli smo povabili v knjižnico, kjer so učenci (pa tudi učiteljice in knjižničarka) predstavili svoje najljubše knjige, seveda pa so izpolnili tudi glasovnice. Uro smo popestrili še z Malimi sivimi celicami, v katerih so učenci preizkusili svoje znanje o knjižnih junakih, pisateljih, pesnikih… Učenci so svoje najljubše knjige tudi ilustrirali, najlepše risbice pa smo izbrali za razstavo, ki bo v knjižnici ostala kar celo leto in bo v pomoč takrat, ko bo kdo v dvomih, katero knjigo izbrati, saj so predlogi sovrstnikov prav gotovo najboljši.

Ob zaključku izbora za naj knjigo pa nas je čakal še prijeten dogodek. Med vsemi učenci, ki so glasovali, smo izžrebali dva nagrajenca, ki sta prejela naj knjigi. Izkazalo se je, da sta imeli največ sreče prvošolka Petra Plevnik in devetošolka Anja Šerbec. Prepričani smo, da sta knjigi šli v prave roke 🙂

Zapisala knjižničarka Zvonka Španger