V času od 10. 2. do 14. 2. 2020 smo na šoli gostili učence in učitelje partnerskih šol iz sodelujočih držav, torej Poljake, Grke, Špance in Italijane.

Priprave na dogodek so se začele že veliko prej, saj smo v okviru projekta prvič gostili tudi otroke. To pomeni, da je dvajset naših družin medse prijazno sprejelo gostujoče učence.

Ekipe so prispele v Ljubljano v nedeljo, 9. 2. 2020.

V ponedeljek smo na šoli za goste pripravili prireditev, na kateri smo jim izrekli dobrodošlico in jim predstavili nekaj slovenskih običajev in dejavnosti, ki jih tukaj gojimo. Goste je pozdravil gospod župan, sprejemno slovesnost pa si je ogledala tudi predstavnica javnega zavoda CMEPIUS, ki izvaja naloge nacionalne agencije za programe Erasmus+ po vsej državi. Po sprejemu so se gostujoči učenci s svojimi učenci gostitelji priključili pouku, učitelji pa so si ogledali šolo. Navdušeni so bili nad pogoji, ki jih imamo za izvajanje pouka in ostalih dejavnosti.

Popoldan je bil namenjen ogledu Ljubljanskega gradu in znamenitosti Ljubljane, ki je očarala naše goste.

V torek so si učitelji ogledali naš vrtec, učenci pa so bili do malice pri rednem pouku. Dopoldne se je nadaljevalo aktivno, saj smo goste peljali na drsališče v Gabrju. Najprej so si ogledali, kako poteka športni dan tretješolcev, nato jim je naš učenec predstavil hokej in hokejsko opremo. Gostje so si nadeli drsalke in še sami poskusili drsati. Za večino je bilo to prvo srečanje s tem športom.

Popoldan so učenci preživeli pri gostiteljih, ki so za njih organizirale različne dejavnosti.

Tudi sreda je minila v znamenju zimskih športov. Z avtobusom smo goste odpeljali v nordijski center na Pokljuko, kjer so učenci uživali v sankanju, vsi pa so poskusili tudi tek na smučeh. Naši učitelji so poskrbeli, da so bili prvi »koraki« na tekaških smučeh varni in zabavni. Gostje so bili navdušeni tako nad dejavnostmi kot tudi nad lepotami Pokljuke. Za popolnost pa je poskrbel še oblak, ki je prinesel nekaj snežink in kar nekaj otrok je prvič videlo sneženje. Sprehod po Bledu smo zaključili z obvezno kremšnito.

Četrtkov dopoldan se je odvijal v športni dvorani. V prvem delu so učenci spoznavali in igrali različne športne igre, ki so jih za njih pripravili naši in tuji učitelji, v drugem delu pa so po postajah spoznavali tradicionalne otroške igre vseh petih sodelujočih držav. Aktivnosti so se nadaljevale v popoldan, ko so učenci sodelovali v treh delavnicah in sicer v kuharski (pripravljali so vaflje in kranjsko klobaso), plesni delavnici (spoznavali so slovenske plesne običaje) in lego delavnici – robotiki (izdelali so stavbe in po načrtu sestavili vozilo).  Dejavnosti so predstavili na zaključni prireditvi v avli, kjer so se nam pridružili še starši, ki so gostili učence. Ob obilju dobrot, ki smo jih pripravili na šoli in tistih, ki so jih pripravili starši ter ob zabavni glasbi, za katero je poskrbel naš nekdanji učenec, je večer kar prehitro minil.

V petek zjutraj so gostujoči učenci pod vodstvom naše učiteljice izdelovali spominek iz gline, učiteljica in Grčije pa je pripravila zanimivo glasbeno delavnico.

Aktivnosti smo končali z vedno atraktivnim ogledom Postojnske jame. Gostje so bili navdušeni nad lepotami, ki jih je ustvarila narava. Učenci so zadnji večer preživeli pri družinah, učitelji pa na poslovilnem večeru. Slovo je bilo zopet težko in vsi že komaj čakamo na naslednjo mobilnost, ki bo potekala na Poljskem.

In kakšni so tokratni vtisi? Ker smo prvič gostili tudi učence, so vtisi še toliko globlji. Učenci so med sabo spletli prijateljske vezi, spoznavali so navade drugih narodov, ugotovili so, da znajo komunicirati v angleščini (če ne gre, pa pomaga tehnologija). Skratka, večina učencev je bila navdušenih, da so lahko del zgodbe Erasmus+. Te zgodbe pa ne bi moglo biti brez sodelovanja učiteljev in drugih delavcev OŠ Dobrova in seveda ne brez družin, ki so prijazno in odgovorno sprejele na svoje domove gostujoče otroke. Naj se jim na tem mestu še enkrat zahvalimo.

Zapisala: Romana Novak Mlinar

FOTOGALERIJA