December je čas, namenjen praznovanju, poslavljanju od starega leta in pričakovanju novega. Že v daljni preteklosti je bil to čas, ki so mu naši predniki namenjali posebno pozornost. Zimski čas prinaša dolga obdobja teme, zato so bili z njo povezani številni obredi. S prižiganjem kresov so tako na primer naši predniki simbolično pričakovali zmago svetlobe nad temo in s tem začetek nečesa novega.

Danes nam v teh temačnih dneh prinašajo veselje in svetlobo prazniki. To je čas, ki nam, poleg daril, prinaša predvsem druženje z najbližjimi. Je čas, ko pogledamo na leto, ki je skoraj za nami, se zazremo v naše dosežke ali pa ozavestimo, da bi lahko kaj naredili tudi drugače.

Zato v dneh, ki so pred nami, namenimo pozornost tistim, ki so sami. Vzemimo si čas in zapišimo vse, kar je dobrega in pozitivnega v našem življenju. Darujmo tistim, ki nimajo. Naklonimo prijazno besedo ljudem okoli nas.

Drage učenke in učenci, spoštovani starši in zaposleni.

Čestitam vam ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter vam želim lepe, mirne in prijetne praznike ter vse dobro v prihajajočem letu.

Sonja Bregar Mazzini