Ker se čas odločitve o nadaljevanju šolanja in izbiri poklicne poti za učence 9. razreda vsako leto hitro približa, iščemo načine, ki bi mladim omogočili premišljene odločitve, podprte z dovolj informacijami.

S tem namenom smo se osnovne šole Brezovica, Polhov Gradec, Log –Dragomer, Preserje, Horjul in Dobrova povezale pri organizaciji obsežne predstavitve srednjih šol, za katere naši učenci izkazujejo največ interesa. Tako se je v torek, 17. 11. 2015, od 17. do 19. ure v prostorih Osnovne šole Brezovica predstavilo 35 srednjih šol in Slovenska vojska.

Prireditev je potekala v sejemski obliki. Predstavniki srednjih šol, tako profesorji kot dijaki, so predstavili značilnosti in posebnosti svoje šole in bili na voljo za natančnejše informacije in nasvete.

Prepričani smo, da ste obiskovalci pridobili kakovostne informacije, neposredno od samih izvajalcev srednješolskega izobraževanja, ki so zelo pomembne za odločitev za nadaljnje šolanje.

Petra Prevec, svetovalna delavka

Nekaj mnenj naših devetošolcev o tržnici poklicev:

  • Bilo je super. Še posebej dobro so se pripravili učenci in učitelji z Vegove Ljubljana – Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana. Tudi ostale šole so se predstavile v najboljši luči. Vsaka šola je s sabo pripeljala nekaj učiteljev, ki so znali razložiti, kako poteka pouk in zakaj naj bi se vpisali na njihovo šolo. (Vid Smole, 9. b)
  • Meni je bila tržnica zelo všeč, saj je bilo vse zelo dobro organizirano, veliko stojnic je prav izstopalo in ogromno sem izvedel. (Urban Selan, 9. a)
  • Bilo mi je všeč, a več informacije sem izvedel na informativnih dnevih. Zelo pa priporočam poklicno tržnico za tiste, ki še niti približno ne vedo, na katero šolo bi šli. (Urban Laznik, 9. a)
  • Zdelo se mi je, da smo bili tam preveč časa, saj ima vsak tri, dve šoli, na kateri bi šel in bi to lahko opravil v petnajstih minutah. Dobro pa je bilo, da si šolo lahko videl skozi oči učencev. Sicer pa mi je bilo všeč. (Mark Reven, 9. a)
  • Nekatere šole so bile zanimivo predstavljene, druge malo manj. Mene je najbolj navdušila Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana (gradbeni tehnik). (Žiga Krvina, 9. b)
  • Bilo mi je všeč, ker se je predstavljalo veliko šol. Prišli so tudi vojaki, na stojnici, kjer se je predstavljala gostinska šola, so nam postregli s sladicami. Večina šol je naredila dober vtis name. Na koncu sem se začel morda malo dolgočasiti. (Gašper Železnik, 9. a)
  • Poklicna tržnica je zelo dober in pomemben dogodek. Tam smo lahko spoznali več šol in izvedel o želeni šoli vse tisto, kar nas je zanimalo. Vsi so bili prijazni. Poklicna tržnica je zelo uporabna! (Maja Kogovšek, 9. b)
  • Poklicna tržnica je bila zelo zanimiva. Ko sem se sprehajala od stojnice do stojnice, so se mi vedno znova odpirale nove poti za nadaljevanje šolanja. Razstavljavci so bili zelo prijazni in ustrežljivi. Nekaj stojnic je prav izstopalo. Z obiskom tržnice se je spremenilo moje mnenje o nekaterih gimnazijah, na katere si sedaj želim iti. (Tina Poštuvan, 9. b)

Slika 040 Slika 031

Slika 024