Z učenci sedmih, osmih ter devetih razredov, ki obiskujejo nemščino kot izbirni predmet, smo se udeležili težko pričakovane strokovne ekskurzije v München.

Na pot smo se odpravili v zgodnjih jutranjih urah, ob štirih iz Horjula ter ob 4.30 z Dobrove. Pot nas je vodila skozi Gorenjsko, tunel Karavanke, preko Avstrije vse do mesta München. Na poti sem učencem razdelila učne liste, ki smo jih predelali ter na koncu rešili še kviz. Spoznali smo veliko zanimivosti o Münchnu, grb, kako je nastalo samo ime München ter še nekaj zemljepisnih podatkov. Ko smo prispeli v Nemčijo, smo si najprej ogledali Deutsches Museum – tehnični muzej, ki je največji naravoslovno-tehnični muzej na svetu. Razstavljenih je 28000 eksponatov s petdesetih področij naravoslovja ter tehnike. Letno ga obišče milijon in pol obiskovalcev. Ogledali smo si dva rudnika ter obsežne prostore, kjer so bile izdelane makete sodobnega rudarskega sveta, naftnega sveta, na ogled so bile postavljene velike diamantne vrtalne glave ter razna orodja. V največjem osrednjem prostoru je do stropa segala prava gusarska ladja, okrog pa so bile postavljene ostale makete raznih parnikov, čezoceank in jadrnic. V drugem nadstropju je bil letalski oddelek z nekaj pravimi letali, kjer smo si lahko ogledali tudi njihovo notranjost in tehniko. Prav tako so bile postavljene na ogled makete letal, letalski motorji in njihovi sestavni deli. V nadstropjih  3–6 pa je prevladovala fizika, astronomija, fotografska optika in računalništvo, v spodnji etaži pa še najnovejši oddelek z nanotehnologijo. Ker nam je vreme kljub deževni napovedi služilo, smo se odpeljali do olimpijskega parka, kjer so potekale olimpijske igre ter se na stolpu Olimpyaturm povzpeli na višino 190 m. Razgled je segal čez olimpijski park vse do Alp, videli smo staro mestno jedro, Allianz Areno itd. Nato smo se podali še v BMW Welt, razstavni salon, kjer smo spoznali najnovejše modele avtomobilske znamke BMW. Ob prekrasnem modelu i8 smo naredili še skupinsko fotografijo. Utrujeni smo se nastanili v hotelu ter v italijanski restavraciji pojedli zasluženo večerjo.

Naslednje jutro smo si ogledali Allianz Areno, ki velja za najlepši stadion v Evropi ter je eden najsodobnejših nogometnih stadionov na svetu. Ker je bila za oba dneva napovedana tekma, smo ga lahko videli le od zunaj. Vodič nam je razložil, da je Arena ob različnih priložnostih obarvana v različne barve. Potem smo si ogledali poletno rezidenco bavarskih vladarjev, palačo Nymphenburg, kjer smo občudovali prekrasne vrtove. Ogledali smo si tudi velikansko prizorišče Theresienwiese, kjer vsako leto septembra poteka Oktoberfest, ki ga v manj kot treh tednih obišče šest milijonov ljudi. Nato smo se peljali na glavno železniško postajo München Hauptbahnhof, od koder smo se peš podali v staro mestno jedro. Na poti smo si ogledali glavne mestne znamenitosti; znamenita Karlova vrata, Marienplatz, pivnico, zimsko rezidenco bavarskih vladarjev, spoznali smo tipično bavarsko narodno nošo. V stolnici Frauenkirche smo izvedeli, kako so graditelji cerkve prelisičili hudiča. Na poti do mestne hiše smo opazili več sto policistov ter varnostnikov. Vsak izmed nas je moral pokazati vsebino svojega nahrbtnika, da so nas spustili naprej. Spraševali smo se, čemu je namenjen takšen varnostni nadzor. Očitno je bilo, da je za varnost Münchna odlično poskrbljeno. Izvedeli smo, da je FC Bayern München že četrtič zapored postal državni prvak ter da je prav na ta dan veliko slavje v mestu. Tega sicer ni bilo v programu, vendar smo se glede na edinstveno priložnost odločili, da bomo tudi mi pričakali nogometaše. Po dobri uri čakanja so se z avtobusom peljali čisto blizu nas. Izpred mestne hiše pa se je ves ta čas slišalo veliko slavje navijačev FC Bayern Münchna, kar je naredilo posebno vzdušje v mestu. Ker smo bili že zelo lačni in se je Mc Donalds ob poti sam ponujal, nismo mogli kaj, da ne bi vstopili ter se okrepčali.

Strokovno ekskurzijo smo zaključili z nakupi spominkov ter daril. Utrujeni, vendar navdušeni in zadovoljni smo se v poznih večernih urah vrnili domov.

Vabljeni tudi v FOTOGALERIJO 🙂

Mentorica: Nina Jakopmunchen