Z učenci osmih ter devetih razredov, ki obiskujejo nemščino kot izbirni predmet, smo se udeležili težko pričakovane strokovne ekskurzije v München. Pridružili so se nam tudi učenci OŠ Rodica. Na pot smo se odpravili v zgodnjih jutranjih urah. Pot nas je vodila skozi Gorenjsko, tunel Karavanke, preko Avstrije vse do mesta München. Na sami poti smo izvedeli marsikaj zanimivega in se seznanili z geografskimi značilnostmi naše sosednje države Avstrije ter tudi Nemčije. Na poti sem učencem razdelila učne liste, ki smo jih predelali ter na koncu rešili še kviz. Ko smo prispeli v Nemčijo, smo si najprej ogledali Deutsches Museum – tehnični muzej, ki je največji naravoslovno-tehnični muzej na svetu. Vsako leto je večji, zbirke se nenehno dopolnjujejo in obnavljajo. Razstavljenih je 28000 eksponatov s petdesetih področij naravoslovja ter tehnike. Letno ga obišče milijon in pol obiskovalcev. Ogledali smo si dva rudnika ter obsežne prostore, kjer so bile izdelane makete sodobnega rudarskega sveta, naftnega sveta, na ogled so bile postavljene velike diamantne vrtalne glave ter razna orodja. V največjem osrednjem prostoru je do stropa segala prava gusarska ladja, okrog pa so bile postavljene ostale makete raznih parnikov, čezoceank in jadrnic. V drugem nadstropju je bil letalski oddelek z nekaj pravimi letali, kjer smo si lahko ogledali tudi njihovo notranjost in tehniko. V nadstropjih 3–6 pa je prevladovala fizika, astronomija, fotografska optika in računalništvo, v spodnji etaži pa še najnovejši oddelek z nanotehnologijo.
Navdušeni ter polni znanja smo se odpravili proti živalskemu vrtu, ki je eden največjih, najlepših in najbolj urejenih živalskih vrtov na svetu. Leta 1928 je postal prvi Geo-Zoo na svetu. Pomeni, da ne gre ravno za klasičen živalski vrt, temveč bolj za naravni rezervat, kjer živali živijo v zelo velikih, sicer ograjenih prostorih na travniških površinah okoli reke Isar. Ponekod niti ne veš, kje se prostor ene vrste konča in začne drug. Dobiš občutek, da vsi skupaj bivajo v sožitju, kot da bi bili na nekem safariju.
Proti večeru smo se sprehodili po mestu. Staro mestno jedro obkroža troje mestnih vrat; sprehodili smo se od Karlovih vrat mimo cerkve svetega Mihaela, ki za svojim pročeljem skriva največjo cerkveno renesančno arhitekturo severno od Alp. Potem smo zavili na Augustinerstrasse, ki nas je pripeljala do Marijine cerkve (Frauenkirche); mogočna opečnata poznogotska stavba z dvema zvonikoma daje mestu značilno silhueto. Izvedeli smo, kako so graditelji prelisičili hudiča. V kamnitih tleh blizu vhoda se vidi odtis stopala – je to odtis hudičeve noge? Na Marijinem trgu smo se pomudili pred Novo mestno hišo. Sprednja stran stavbe je okrašena s kipi bavarskih kraljev in likov iz ljudskega izročila. Orjaška mehanska ura s 43 zvonovi je zaigrala štiri melodije, 32 figur v skoraj naravni velikosti pa je točno ob petih prikazovala prizore iz münchenske zgodovine. Ustavili smo se za nekatere najlepšem trgu v mestu, na Odeonsplatzu, ki je obdan z zgodovinsko pomembnimi stavbami: Teatinska cerkev, Leuchtenberška palača, konjeniški spomenik kralja Ludvika I., Feldherrnhalle, Hofgarten … Med drugim smo izvedeli, od kod izvira beseda München, veliko zanimivosti o Münchnu, spoznali smo zgodovino, kulturo ter arhitekturo bavarske prestolnice.
Utrujeni smo se zvečer nastanili v čisto novem hotelu, kjer smo bili eni izmed prvih gostov in pojedli zasluženo večerjo. Naslednje jutro smo si ogledali legendarno Allianz Areno, ki velja za najlepši stadion v Evropi ter je eden najsodobnejših nogometnih stadionov na svetu. Vodička nam je razložila, da je Arena ob različnih priložnostih obarvana v različne barve. Ljubkovalno ga kličejo kar gumenjak. Končno smo si ga lahko ogledali še od znotraj. Enourno vodenje je potekalo v nemškem jeziku in učenci so razumeli večino povedanega. Videli smo osrednji prostor, slačilnico, tunel, medijski prostor … Posebno doživetje je bila izkušnja, ko so učenci kot dve različni moštvi pritekli iz tunela na nogometno igrišče.
Polni nogometnega navdušenja smo se odpeljali v Olimpijski park, kjer so potekale olimpijske igre ter se na stolpu Olimpyaturm povzpeli na višino 291 m. Razgled je segal čez olimpijski park vse do Alp. Tukaj je bila tudi kavarna in mali muzej rocka … Pisma, letalske vozovnice, plakati, nagrade in osebni predmeti znanih rockovskih zvezd. Kasneje smo se sprehodili še po prodajno razstavnem salonu BMW, oazi sredi moderno zasnovanega tovarniškega kompleksa, kjer smo spoznali najnovejše modele avtomobilske znamke BMW. Stalne razstave jeklenih lepotcev, trgovinice in restavracije so nas navdušile.
Ker smo bili že zelo lačni, smo se okrepčali bližnji restavraciji.
Nato smo si ogledali tudi poletno rezidenco bavarskih vladarjev, palačo Nymphenburg, kjer smo občudovali prekrasne vrtove. Ogledali smo si tudi velikansko prizorišče Theresienwiese, kjer vsako leto septembra poteka Oktoberfest, ki ga v manj kot treh tednih obišče šest milijonov ljudi … Utrujeni, vendar navdušeni in zadovoljni, smo se v poznih večernih urah vrnili domov.
Mentorica: Nina Jakop