Na Dobrovi smo bili s šestošolci pod zelo oblačnim nebom in slikali smo Luno. Tukaj je nekaj slik Lune, ki so jo poskušali malo olepšati. Tako so se novinci spoznali s preprostim filtrom za slike. Nekaj slik 6.r:

Naši izkušeni astronomi pa so s svojimi aparati posneli prav profesionalno sliko Lune in bil  bi prav greh, če je ne bi dali na našo šolsko stran. Avtor Bilal Čović

Povedati moram, da je slika nastajala s programom, ki zna obdelati več slik in jih izostriti v eno, kjer se podrobnosti vidijo. To pa je trajalo eno debelo uro, saj nam je tisto noč vreme zagodlo tako z oblaki kot z meglo. V ozadju slike je veliko potrpežljivosti, ki jo premorejo samo najbolj vztrajni. Pogoji dela so bili daleč od idealnih. Pred tem smo seveda morali narediti alineacijo za teleskop. To pomeni še dodatno uro, preden uspe teleskop slediti objektu in ga fotografirati.

Potem smo skupaj z osmošolci poskusili snemati enkratni pojav sočnega mrka, spet pod zaveso oblakov, debelo kot zid.

Posnetek bo objavljen na »you tube« kanalu . Iz posnetka smo z veliko muko izostrili nekaj slik, a so zelo slabe.

Ponovno so nam pomagali starejši astronomi, ki so k sreči na drugi lokaciji (Ljubljani imeli malo boljše pogoje) in so naredili naravnost čudovite slike. Avtor vseh slik mrka: Bilal Ćovič

V upanju, da slabo vreme ne bo odgnalo naših bodočih astronomov in da si bodo še vedno želeli tudi sami imeti toliko ljubezni in potrpljenja do opazovanja in dokumentiranja zelo zanimivih pojavov. Vas vse lepo pozdravljam. Zahvaljujem se vsem staršem, ki otroke pri tem spodbujate in jih podpirate.  

Zahvaljujem se sodelavki Marjeti Novak, ki je bdela nad učenci celo noč, dokler smo ta bolj vztrajni delali in se nismo pustili pregnati oblakom.

Zahvaljujem se tudi zelo lepo našim bivšim učencem, ki so s potrpežljivostjo delali z mlajšo generacijo. To so Bilal Ćovič, David Alič, Tomaž Žun, Benedikt Novak, Urban Perko in Enej Lah Pečnik.

Vse to seveda se ne zgodi kar samo po sebi, zato se zahvaljujem tudi vsem sodelavcem šole, tehničnemu kadru in učiteljem, ki so delili z nami njihove delovne prostore. In predvsem vodstvu šole, ki nas pri vsem tem podpira in spodbuja. Zahvaljujem se tudi sodelavki Tini Gruden Reya za pomoč pri zapisu naših astronomskih novic.

Mojca C. Fernandez B.