Izrek je trditev ali predpostavka, ki je že bila dokazana ali pa šele bo. Izreki so velikokrat preprosti, dokazi pa zelo dolgi.
Eden bolj zanimivih izrekov je Izrek štirih barv, ki izjavlja, da lahko vsako ravnino, razdeljeno na področja, kot je recimo zemljevid naših občin, pobarvamo le s štirimi barvami, tako da nobeno izmed sosednjih področij ni pobarvano z isto barvo. In kdaj sta dve področji sosednji? Takrat, ko njuna meja ni le točka.

Letošnje 33. državno tekmovanje iz logike za osnovnošolce je potekalo 20. 10. 2018 na 22 osnovnih šolah v Sloveniji. Na izbirnem tekmovanju je 27. septembra 2018 sodelovalo 26003 učenk in učencev iz 381 osnovnih šol.

13342 tekmovalcev je že takrat osvojilo bronasto priznanje. 1923 najboljših pa se je 20. oktobra pomerilo še za srebrna in zlata priznanja ter za naslove državnih prvakov v posameznih skupinah.
87 tekmovalk in tekmovalcev iz 17 osrednjeslovenskih šol je iskalo prave predpostavke, dokaze in barve za reševanje posameznih nalog na OŠ Dobrova.

Vsem tekmovalcem iskrene čestitke! Njihovim mentorjem in mentoricam pa še mnogo veselja z mladimi pri razvijanju logike.

Tadeja Prašnikar